1) Çalışma Ortamı:
Motivasyon için bir yazarın dağ evine çıkıp hiç elektrikli cihaz kullanmadığından bahsediyor. Bu yazmanın daha zor olacağını gösterse bile bu yazarın şimdiye kadar 20 tane kitabı bulunmakta. Daha önce bilgisayar ile yazmaya başlayan yazar bilgisayarda iş yaparken oradan oraya atladığından bahsediyor ve bunun kendi motivasyonunu baya etkilediğini söylüyor. Stephen King’de aynı şeyden muzdarip daha öncesinde odanın ortasında büyük bir masası olduğunu söylüyor. Bu masada çalışamadığından daha çok sarhoş olarak oturduğundan bahsediyor. Sonra masasını değiştirdikten sonra tamamen değiştiğini söylemiştir. Masaya oturduğunda yazması gerektiğini kendisine dikte etmiştir.
2) Başlamamak
Plan ile gerçeğin arasındaki farklardan bahsediyor. Örneğin hayallerde işeme, baş ağrısı gibi mefhumlar yok ise de gerçekte bunlar bulunmaktadır. Bunların yaşanması gerekmektedir.
3) “Sessizlik istiyorum” – tam da değil.
Her yerde tam sessizliği yakalamak mümkün olmayabilir. Bu üretime oldukça etki eden bir şeydir. Bazen kendinizin üretkenliğini bile kesintiye uğratabilirsiniz. Örneğin üretken bir anınızda aniden e-postalarınızı kontrol etmek. Bunları ortadan kaldırmanız gerekmektedir.
4) 90/10
İşin %90’ını yapabilirsiniz fakat son %10’unu bitirmek yıllar alabilir.Bunun nedeni kendinize olan bir başarı durumunda bunu kontrol edip edemeyeceğinize olan güvensizlikten dolayıdır. Yani o işi başarmaktan korkmanızdır.
5) Bitirmeye Karar verme
Bazı işler o kadar büyüktür ki bitirmekten kaçtığınızın farkına varamayabilirsiniz. Bundan dolayı bu büyük uygulamaları küçük gerçek parçalara ayırın. Örneğin “Gelecek seneye kadar 5 kilo vereceğim” dediğinizde hemen hile yapmanız mümkündür. Sonra “bir sonraki hafta başlarım” diyebilirsiniz. Bunun yerine her hafta şortla çekindiğiniz bir fotoğrafa bakın, bunun ile ilgili blog yazın vs. Bu fikir sizi daha fazla motive edecektir. Hayır bunu yapamam diyebilirsiniz. Ama bu durumda zaten başarılı olamazsınız.
 
Not: Bu makalede thelastpsychiatrist.com sitesinden yararlanılmıştır.