Çoklu görev ( multitasking ) ’in problemli olduğunu daha önceden duymuşunuzdur, yeni çalışmalar gösteriyorki multitasking performansınızı yok ediyor hatta beyninize zarar veriyor. Stanford Üniversitesi’nin araştırması sonucunda vardığı kanı; Tek tek iş yapmak çoklu iş yapmaktan daha etkin. Araştırmaya göre bir çok yerden bilgi yüklemesi yapılan insanlar tek tek yapanlara nazaran konuya dikkat kesilmekte ve  hatırlamakta daha kötüler.

  • Özel Yetenek
Peki ya bazı insanlara multitasking bahşedilmişse ? Stanford üniversitesi insanları multitasking eğilimi, ve performanslarını etkileyeceğine dair inancı olanları gruplara ayırmışdır. Bulgulara göre – Multitasking’in performanslarını artırdığına inanan ve bunu yapanlar – aslında işi tek tek yapanlardan daha kötüler. Devamlı multitasking yapanlar daha kötüydüler çünkü fikirlerini toplamakta ve önemsiz fikirleri silmede  sıkıntı yaşadılar, ve bir işten diğerine geçerken tek tek yapanlara göre daha yavaştılar.
Multitasking etkinliği ve performansı düşürüyor çünkü beyin bir defada sadece bir yere odaklanabiliyor. Bir kerede iki işi birden yapmaya çalıştığında beyinin buna gücü yetmiyor.
  • Multitasking IQ’yu düşürüyor.
Sizi yavaşlatmasının yanında multitasking IQ’nuzu da düşürüyor. Londra Üniversitesinin araştırmasına göre; “Beyin ile yapılacak işleri multitasking şeklinde yapan kişilerin IQ skorları gecelemiş veya mariuana içmiş birisinin IQ seviyesine kadar inmektedir. “ Birden fazla iş yapan bir kişinin IQ seviyesi 15 puan düşerek 8 yaşındaki ortalama akılda bir çocuğun skoruna yaklaşır.
Öyleyse bir toplantı sırasında patronunuza mail yazarken 8 yaşında bir çocuğun sizin yerinize yazdığını düşünün.
  •      Multitaskinge bağlı beyin hasarı
Multitasging’in beyine etkisinin geçici olduğu süregelen bir düşünceydi, fakat yeni araştırmalar bunun tersini iddia etmekte. Sussex üniversitesindeki araştırmacılar, insanların bir çok cihazda geçirdikleri zamana bağlı olarak beyinlerini MR ile taradılar. Bu araştırmaya göre çoklu görev yapan kişilerin korteks yoğunluğu daha az çıkmıştır. Burası empati , beyinsel ve ruhsal kontrolün sağlandığı yerdir.
Multitasking’in beyine hasar verip vermediğini söylemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmekle birlikte, multitasking’in negatif bir etkisi olduğu açıktır. Nörolog Kep Kee Loh, çalışmanın baş yazarı, bulgularını şöyle açıklıyor  “ Birçok cihazla anlık olarak uğraşmamız beyin yapısı seviyesinde değişikliğe neden olmaktadır, bunun ile ilgili algı oluşturmamız gerekmektedir.”
  • Multitasking’den öğrenilecekler,
Eğer multitasking probleminiz varsa, bu mutlu olunacak bir olay değildir, açıkçası bu sizi yavaşlatır ve yaptığınız işin kalitesini düşürür. Beyin hasarına neden olmasa bile, konsantrasyon, organizasyon, dikkat  sorununuz varsa bunları pohpohlayacaktır.
Toplantılarda ve diğer sosyal ortamlarda multitasking yapmak , kişisel ve sosyal ilgiyi azaltacaktır. Bunlar işte başarılı olmak için gerekli olan iki önemli etmendir. TalentSmart bir milyondan fazla kişiyi test etti ve %90’ı bu iki alanda(Kişisel ve Sosyal) başırılı çıktı. Eğer ki multitasking ön korteks lobunu ekiliyor ise ki bu da kişisel ve sosyal ilgi alanını kontrol eden bölgedir. Multitasking sizin bu alanda daha da kötüleşmenize neden olacaktır.
Öyleyse , her defasında multitasking’in sadece anlık performansınızı kötüleştirmediğini , ayrıca sizi ileride daha da başarısız hale getirecek önemli bir soruna neden olabileceğini düşünmelisiniz.
Travis Bradberry, Ph.D.