FastCompany.com ’de yayınlanmıştır
[1]
 
Bir defasında bana şu çok önemli soruyu soran ürün yöneticisiyle konuşmuştum. “ Tüm zamanımı alıyormuş gibi görünen bu kadar küçük şeyin içerisinde büyük resimi düşündüğüme nasıl emin olabiliyordum  ? “
Nasıl geri adım atıp büyük resmi görebiliriz. İşte bunun için etkili bulduğum 5 strateji
  • Düşünmek için zaman ayırın
Çok açık gelebilir fakat bunu ne kadar nadir yaptığımıza inanamazsınız. Eğer sadece yapılacak listenizdekileri yapmaya devam ederseniz büyük resim hakkında hiç düşünemezsiniz. Her zaman acil birşey olacaktır.
  • Dostunuz olsun
Düşünmek için zaman ayırdığınızda bir bir duvara çarpacağınızı göreceksiniz. Oturup “Tamam … düşün .” Fikirler genelde sohbetler sırasında ortaya çıkar. Öyleyse başka birisini bulup fikir alışverişinde bulunmak oldukça önemlidir.
Eğer yönetici pozisyonundaysanız size rapor verebilecek birisiyle arkadaş olun, takım arkadaşları , genelde aralarında stratejileri hakkında konuşmazlar. Bu durumda size açılma fırsatı bulurlar. Bu egzersiz ile takım arkadaşlarınız birlikte vardığınız sonuca sahipleneceklerdir sizde odaklanmış olacaksınız böylece.
Alternatif olarak yazarak kendinizle arkadaşlık kurabilirsiniz. Kendinize büyük sorular sorup cevaplarını yazınız. Bilgisayarımla uzun dönem stratejik ve üretici diyaloglar kurduğum oldu. Bunları basit bir şekilde soru cevap halinde yapıyordum.
  • Özel olarak konu seçin
Büyük resmi küçük hedeflere parçalamak daha uygulanabilir olacaktır. Eğer ürününüzü yeniden dizayn etmek istiyorsanız, küçük parçalara ayırıp belirli zamanlar vermeniz daha iyi olacaktır. Örneğin ; Önümüzdeki 2 yıl için ürün yol haritası taslağı kurmak istiyorum. Gibi hiyerarşi temaları kurmak gerekmektedir.
Büyük sorular sorulmaya değer fakat yapılamayacak ve üstesinden gelinemeyecek şekilde bir çerçeveye konulmamalıdır. Eğer öyle ise onları daha küçük parçalar bölüp yapılabilir hale getirmek gerekir. Bir problem ve birkaç çözüm bulun.
Örneğin : Bana rapor veren grafikerlere nasıl yardımcı olayım ki daha etkin çalışsınlar. Cevap : Mentorship programı oluştur veya kritiğini yap
İlk atılacak adımı belirle




Eğer büyük bir fikrim olsaydı ilk adımı atmıyorsam genelde ötelemeye çalışırım. Eğer yeni bir ürünün yol haritasını çizmek istersem öncelikle daha önceki projelerde hazırladığım google docs, astana projelerine bakarım. Sonra onları okurum. Sonra potansiyel özellikleri bir tema haline getiririm. Sonra Önerimin yapılabilir ve dinleyiciler önünde sunulabilir olduğuna emin olurum. Sonra bir zaman ve yer ayarlayıp fikirlerimi iyi bir şekilde dinleyicilerle paylaşırım bu şekilde yapacağımız işi güzel bir şekilde yapılandırmamıza destek almış olurum.
  • Genel Fikirler
Öncelikle düşünme sürecime şöyle başlarım : “ Fikirlerimi en iyi nasıl ifade edebilirim”. Büyük düşünmenin en iyi getirisi, sizi konfor alanınızdan, günlük rutinlerinizden çıkarmasıdır.
  • Büyük düşünmeye başlamak için bir kaç fikir şu şekildedir;
Öngörüş : Siz hedefinize ulaştığınızda dünya ne durumda olacak. Oraya ulaşmak için gerekli adımlar istenilen sonuc hayal edildiğinde çok daha açık olacaktır.
“Aptal cevap “ : Bazen yeni bir (harika) ürüne baktığımda şöyle düşünüyorum ; Yıllarca başkalarının bu problemi çözmeleri için o kadar uğraşmış daha kompleks çözümler geliştirmeye çalışmış olmasına rağmen. “       Tabiki, çok net, başka nasıl olabilir ki ? “ diyorum. Başkasının sizi zorlayan bir problemi nasıl çözebileceğini düşünün. Belki bu düşündüğünüzden daha açıktır.
Kahramanların tavsiyeleri : Tarihte hayranı olduğunuz kişilerle bir odada kaldığınızı düşünün. Her birine probleme nasıl yaklaşacağını sorun.
Varsayımları silin : Siz ve takım arkadaşlarınız problem hakkında ne gibi varsayımlar yapıyorlar ? Her bir varsayım için kendinize şunu sorun : Bu varsayımı silersek ne olur ? Varsayımları silmek aklınızdaki karışıklığı azaltacak ve büyük resmi göreceksiniz.
Özgün bakış açınız : Her takımın olayların çözümüne dair özgün bir bakış açısı vardır. Sizin takımınız problemi çözerken hangi gözlüğü kullanıyor ?
Örneğin : Paul Buccheit google’da yeni bir mail servisi inşa etmek istediğinde, şunu düşündü. Google’un özgün bakışı nedir ? Google’un(arama) eski bir probleme(email) bakışı yeni bir ürün doğurdu ( Gmail)
Amacınızı belirledikten sonra, bir planla gelip, ilk adımını atıp, fikirlerinizi genelledikten sonra artık kendinize karşı dürüst olmanız gerekmektedir.
Problemleri ele alabileceğiniz büyük imkanlar nelerdir ? Büyük düşünmek beyin fırtınasıyla birbirinden farklı fikirler çıkarmaya yarar. Son e en önemli bölümü ise şudur; bu farklı fikirlerden bir tane gerçek fikir elde etmek. Hangi seçeneklerin daha yapılabilir olduğuna dair gerçekçi olun, ardından adım atın. Bu çakışma safhası oluyor.
Yaptıkça, düzenli olarak büyük fotoğrafı düşünün, daha iyi fikirleri ışıtması için, ve küçük adımları yapıp doğru yolda devam ettiğinize dair bir geri dönüş sağlayıp kendinize güvenmenizi sağlar.
[1] : http://www.e-gunlugum.com/wp-content/uploads/2010/12/b%C3%BCy%C3%BCkdusun.jpg