İyi günler neden cumartesi sabahı bu yazıyı yazmaya başlıyorum ? Şöyle desem olur heralde "Çok dokundu"Neden bahsediyorum özelleştirmenin ne kadar basite indirgendiğini öğrendikçe daha da dokunuyor.
Sabah kalktım ve ailemle kahvaltı yaptım ardından kanalları dolaşırken Tayfun Talipoğlu'nun Bam Teli programına denk geldim.Biraz izleyelim dedim ve gördüm ki Bitlis de Tekel fabrikasını özelleştirmişler.Aslında tüm Türkiye'deki Tekel fabrikalarını özelleştirmişler.
Neden Bitlis ayrı ?Babam orada 4 sene öğretmenlik yapdı.Az önce televizyonda Bitlisi gördüğünde eski hatıraları aklına geldi ve orada Tekelden başka bişeyin olmadığını söyledi.Doğruydu programdan da anlaşılıyor ki Bitliste Tekelden başka bişey yok.Peki devlet ne yapıyor bunu kapitale yani paraya satıyor.Fakat bilmiyor ki insanların ruhu satın alınabilir.Şimdi diyeceksinizki ne olacak çalışmalarına devam ederler.Hayır efendim devam edemiyorlar çünkü Fabrikaları eski ve muhtemelen alan fabrika orada daha iş yapmayacak.
Biraz Bitlisten bahsedelim ,Bitlis tam bir barajlık kenttir.Fakat Cumhuriyet döneminde yapılan Tekel fabrikası orada bulunan halk için bir can damarı olmuştur.Bu olay orada çalışan 300 kişi ve aileleri ile yaklaşık 1200 kişiyi etkiliyor.Bu sadece madalyonun görünen yüzü.Görünmeyen tarafta ise orada bulunan tütün tarlalarında çalışan ve üreten kişiler geliyor.Bu kişilerin fabrika dışında tütün satması çok zor.
Şimdi ise bir iktisatçı gözüyle bakalım olaya.Günümüzde kapitalizmin son noktası Türkiye olsa gerek parası olana herşey mübah gibi görünüyor.Avrupada bu yaklaşım gittikçe yok olmaya başladı fakat Türkiye bu olayı son 10 senedir daha etki li yapmakta.Özelleştirmeyi devlet ve Sn. Unakıtanın söylediği gibi "Hepsini satacağız" gibi anlamakta.Bu söz günümüzde halka çok normalmiş gibi görünmekte.Özelleştirmeye karşı değilim fakat özelleştirme büyük kentlerde yapılmalı yani Bitlis vs. yerlerde özelleştirme illaki olmalı denemez hatta olmaması lazım oralara devletten bir iz kalmalı çünkü oraların hiçbir zaman büyük bir kent olmayacakları bellidir.Büyük bir kent olamayacaklarından dolayı devletin kendilerine karşı olan enayeti onlara bağlılığı ve onların devlete bağlılığı paradan daha önemlidir.Fakat bu gün yapılanın hiç bir mantığı yok.Bu firmalar zarar bile etse devletin amacı bu fabrikaları devam ettirmektir.Yani özelleştirme hiç bir şey getirmeyecektir.Bu aynen sattığı evin parasını aynı gün harcayan kişiye benzer elinde hiçbirşey kalmamıştır.Ve gelen kişinin evin içindeki kiracıyla bir ilgisi yoktur.İster satar ister atar.Saten yasalar gittikçe işveren lehine olmuştur.
Hepinize iyi günler diliyorum.